In memoriam de heer Albertus (Bertus) Reemst

Overleden de heer Albertus (Bertus) Reemst

Geboren op 25 juni 1943 in Leusden
Overleden op 17 maart 2020 in Leusden

Een smal bospaadje en een onverharde grintweg – met wat later – een laatste lantaarnpaal; rechtsaf een bospad inslaan en daar ligt de kleine boerderij ’t Waswater, middenin het prachtige landschap van het landgoed Den Treek. Daar groeide Bertus Reemst in een groot gezin op, rondom wat koeien, scharrelende kippen en fokzeugen. Zij vader leerde hem het boerenbedrijf. Uiteindelijk was het Bertus die de boerderij overnam en zo is Bertus tot de laatste dag van zijn leven op de boerderij gebleven.

Bertus hield van de boerderij, van zijn dieren en de natuur om hem heen. Hij gunde een reekalf bescherming in het hoge gras van de wei, bood onderdak aan honderden zwaluwen onder de dakpannen van zijn huis en ook de weidevogels kregen bij Bertus alle ruimte. Lang voordat het begrip werd uitgevonden, was Bertus al een echte eco-boer.

Bertus heeft in zijn leven geen partner gevonden. Dat maakte hem soms eenzaam. Hij was enorm dankbaar voor zijn plek in de kerk, geregeld was hij een welkome gast bij de ouderen maaltijden. Een trouwe bondgenoot vond hij in zijn vriend Johny van Loenen, die hem in raad en daad terzijde stond.

Bertus Reemst stierf op 17 maart terwijl hij bezig was het dak van zijn hooischuur af te breken. Op 24 maart namen wij van Bertus afscheid. Bij dit afscheid lazen we fragmenten uit Psalm 104. Een psalm vol van verwondering over de natuur en haar Schepper.

Ds Rob Doesburg

X