In memoriam mevrouw Albertine Gijsberta (Berty) Griffioen-Aartsen

Foto genomen in het bos bij Leusden op zondag 10 mei 2020 (Moederdag)

Overleden mevrouw Albertine Gijsberta (Berty) Griffioen-Aartsen

Geboren op 25 februari 1936 in Staphorst
Overleden op 24 juni 2020 in Amersfoort

Albertine Gijsberta Griffioen-Aartsen, roepnaam Berty, is overleden op een leeftijd van 84 jaar.
Ze woonde aan de Hank 14 in Tabaksteeg.
Sinds 2006 was zij weduwe van Johan Griffioen en samen kregen zij drie kinderen: Arjen, Pimjan en Rieke.
Voor haar kinderen is Berty een enorm zorgzame moeder geweest die hen onvoorwaardelijk liefhad. Ook voor haar twee kleinkinderen was zij een lieve oma. Ze kon erg genieten van hun aanwezigheid. Karaktereigenschappen als ruimhartig, open minded, zorgzaam, bescheiden en attent kenmerken wie ze was.

Berty is in 1936 als vijfde en laatste kind geboren, een nakomertje, in een gereformeerd gezin. Leed en verdriet bleef het jonge gezin niet bespaard. Negen jaar voor haar geboorte overleed haar oudste broer. Haar enige zus werd geboren met een verstandelijke beperking en dat was een bron van zorg.
Op haar veertiende was Berty al wees, omdat haar vader gestorven was in de oorlog en haar moeder overleed na een jarenlang ziekbed. Berty kon gaan wonen bij oom Jan en tante Wil in Veenendaal die zich als pleegouders over haar ontfermden. Zij gaven haar de zorg en warmte die ze als opgroeiend tienermeisje nog zo hard nodig had.

Zorg voor en betrokkenheid bij medemensen was haar beroep en roeping in haar werkzame leven. Van 1973 tot haar pensionering in 1996 werkte ze parttime als gediplomeerd verpleegkundige in de Lisidunahof in Leusden. Ook had ze jarenlang een eigen praktijk als pedicure aan huis.

Herhaaldelijk zei Berty dat ze meer verwantschap voelde met de Bijbelse Marta dan met Maria. Voor haar stond geloof vooral voor naastenliefde, betrokkenheid en dienstbaarheid. Meer Marta dus, dan Maria.

Berty hield van kinds af aan al enorm van vogels. Ze volgde kort na haar pensionering een vogelcursus en leerde hun zang te beluisteren en herkennen.

Op woensdagochtend 1 juli nemen we afscheid van haar in de Dorpskerk en horen we het Bijbelverhaal over Maria en Marta. Op de muziek van een vogelconcert zullen we haar uitgeleide doen en haar aansluitend begraven op Oud-Leusden.

ds. Marleen Kemink

X