In memoriam mevrouw Marijke Veenendaal-Osnabrugge

Overleden mevrouw
Marijke Wilhelmina Veenendaal-Osnabrugge

Geboren op 26 september 1957 in Leusden.
Overleden op 5 januari 2020 in Leusden.

Marijke was de derde van vier dochters in het gezin Osnabrugge aan de Julianalaan. Ze werkte na haar schooltijd in de gezinszorg, was vaak wekenlang in gezinnen waar ziekte was. Zorg geven maakte haar gelukkig.

Op 5 februari 1981 trouwde ze met Anton Veenendaal, net als zij bij muziekvereniging Lisiduna. Samen waren ze ook bij een gospelgroep, zingend van geloof, hoop en liefde.

Hun kinderwens ging in vervulling met de geboorte van Esther, Christel, Joost en Laura. Marijke stopte met werken om er voor hen te zijn. Ze gaven de kinderen de kernwaarden van het geloof mee: kijk om naar de ander, heb respect voor elkaar, de aarde is er maar niet zo, er moet meer zijn. Toen de kinderen opgroeiden vatte Marijke het werk in de zorg weer op, nu in de thuiszorg.

In de uitvaartdienst in Crematorium Amersfoort keken we terug op de mooie dingen uit Marijke’s leven. De kleinkinderen Jyn en Lenna (en de schoonzoons Nick en Bram, natuurlijk). De heerlijke vakanties aan zee, Texel, Zeeland en niet zo lang geleden Gran Canaria met het hele gezin. Inmiddels was Marijke ziek geworden. Uiteindelijk bleek het ALS te zijn. Geleidelijk kon ze steeds minder, omringd door de zorg van Anton en de kinderen en de zorg. Aan de Visotter was een zorgunit geplaatst.

Bij het afscheid hebben we uit de Bijbel gelezen uit de Eerste brief van Paulus aan de Korinthiers, hoofdstuk 13 : 8 – 13, over geloof, hoop en liefde. De liefde is het belangrijkst, de liefde die je geeft. Marijke heeft het ons voorgedaan. Zo is ze ons voorgegaan, uit het leven gevallen, opgevangen aan de andere kant, want uit Gods hand kun je niet vallen. Voor de dood hoef je niet bang te zijn.

Ds Jos Meijer

X