MK Ontmoetingsmiddag 9 juli – relatie bloemen en insecten

Ontmoetingsmiddag Marcuskerk 9 juli

Dhr. Kees van Wegen uit Achterveld geeft deze middag een presentatie over:
‘De relaties tussen bloemen en insecten’

Hij is liefhebber van de natuur en ging in coronatijd de relaties van bloemen en insecten in de eigen tuin onderzoeken. Insecten zoals bijen halen (on)bewust stuifmeel uit bloemen en worden door de energierijke nectar verleid nog vaker langs te komen. Hierdoor helpen de honingbijen, solitaire bijen, hommels, zweefvliegen en vlinders mee aan het verspreiden van stuifmeel naar de juiste bloemen en de bloembestuiving, zodat planten zich kunnen voortplanten.

Deze ‘samenwerking’ kun je ook zien als een ruilsysteem van voedsel en nectar voor verspreiding van stuifmeel. Soms is er geen samenwerking, maar concurrentie en bedrog. Dan bieden bloemen geen nectar aan of ook geen stuifmeel voor de insecten, maar moeten de insecten er wel iets voor doen.

Zowel bloemen als insecten hebben zich gespecialiseerd om zoveel mogelijk voordeel te halen in deze samenwerking. Bloemen hebben zich gespecialiseerd in allerlei bloemvormen, kleuren en geuren met bloeitijden en bloeiritmen. Insecten hebben zich gespecialiseerd in monddelen, verzamelen van stuifmeel en gedrag.
Zonder insecten geen bloemen en omgekeerd!

De meditatie wordt verzorgd door Ds. Marjo Korpel.

Allen die belangstelling hebben om deze middag bij te wonen zijn van harte welkom, ook vrienden en bekenden!
U kunt deze middag ook beluisteren via de Kerkomroep!

De middag is van 14.30 uur tot 16.30 uur.

Het Team
Jan Berends, Annemorien Kok, Corrie Kruithof, Diana Saaltink en Iemeke Ketel. Tel. 033 – 434 3500

 

X