Sinds 1983 heeft de Protestantse gemeente te Leusden een partnergemeente in de vroegere DDR. Het is de Evangelisch-Reformierte Gemeindein de stad Brandenburg. De contacten ressorteren onder de diaconie (ZWO).

We bezoeken elkaar over en weer en bij bijzondere gelegenheden leven we met elkaar mee via telefoon, brief of mail. Regelmatig doen we op deze site en in het kerkblad verslag van de activiteiten.

Onze partnergemeente is klein en vergrijsd en telt geen 100 leden meer. Jonge mensen in oostelijk Duitsland zijn onder het communisme zonder godsdienst grootgebracht en dat is aan kerkbezoek en kerklidmaatschap te merken. Juist omdat ze zo’n minderheid vormen in hun eigen omgeving, stellen de leden van onze partnergemeente de contacten met Leusden op hoge prijs.

Brandenburg is een industriestad van ca. 80.000 inwoners, circa 50 km. ten westen van Berlijn. De stad telt een aantal monumentale gebouwen (waar onder zes kerken) en ligt in een mooie omgeving van bossen en meren.

Reformiert
Onze partnergemeente is een ‘reformierte’ gemeente. Daarmee behoort zij tot een minderheid. De Evangelische Kirche in Duitsland is immers overwegend luthers van confessie. De reformierten vormen gezien een kleine groep.

Kerkgebouw
De fraai aan de oever van de Havel gelegen Johanniskirche is een oude kloosterkerk uit de 15e eeuw, die na de Reformatie aan de Reformierte Gemeinde verviel. Bij een bombardement in 1945 werd de kerk grotendeels vernield. De burgerlijke gemeente heeft een paar jaar geleden de ruïne overgenomen voor één euro, en heeft het gebouw mooi gerestaureerd. Het wordt nu voor diverse culturele doeleinden gebruikt en af en toe, vooral in de zomermaanden, voor kerkdiensten. Andere zondagen worden de diensten gehgouden in het Gemeindehaus. Dat is een groot 18e-eeuws koopmanshuis, in 1994 geheel verbouwd en gemoderniseerd. Op de begane grond bevinden zich de kerkzaal en enkele nevenruimten. Op de eerste verdieping is de pastorie.

Predikant van onze partnergemeente is ds. Malte Koopmann, die ook predikant is van de gemeente in het dicht bij Berlijn gelegen Hohenbruch.

In mei 1994 maakten we een fietstocht naar Brandenburg, 25 jaar later, mei 2019, hielden we in Leusden een reünie. Klik hier voor een verslag.

johanniskirche-brandenburg

Met eigen ogen?

Regelmatig – zo eens in de paar jaar – gaan we over en weer bij elkaar op bezoek. We overnachten, daar en hier, bij gemeenteleden thuis.

Onze kleine en wat vergrijsde partnergemeente kan slechts een bescheiden aantal gasten per keer ontvangen. Een auto vol, oftewel vier personen, is de normale grootte van het reisgezelschap.

Hebt u zin om een keer mee te gaan, meld u dan aan bij een van contactpersonen. Meegaan kost niets, behalve wat van uw tijd.

Contactpersonen

brandenburg-juni-2015
X