Introductie
Bram van Uden heeft een uitgebreide presentatie gehouden over het digitaal collecteren. Hieronder treft u een kort verslag van de presentatie.

Sinds de coronaperiode hebben we naast het collecteren met het kerkzakje ook de mogelijkheid geopend voor het via de bank storten van uw gaven. Tijdens de coronaperiode konden we alleen maar via bankoverschrijving onze gaven storten. Het is gebleken dat in de periode van corona de giften hoger lagen dan ervoor. Dit wordt duidelijk veroorzaakt door de digitale mogelijkheid om uw gaven te schenken. Er zijn nog vele mensen die nog steeds hun gaven per bank overmaken.
Om dit echter vele malen makkelijker te maken hebben de CvK en Diaconie gekeken naar de mogelijkheden om écht digitaal te collecteren.

Keuzeproces
In de afgelopen maanden hebben een aantal leden van de CvK onderzoek gedaan naar de verschillende mogelijkheden. Na uitgebreid onderzoek en testen is uiteindelijk de keuze gevallen op een kerk-app van Donkey Mobile.
Deze app biedt naast de eenvoudige digitale collecte mogelijkheid had deze app ook verrassende mogelijkheden om de verbinding tussen de gemeenteleden flink te vergroten. Het heeft namelijk naast collecteren óók de mogelijkheid om met elkaar contact te hebben en eenvoudig informatie met elkaar (binnen een groep) te delen.
Deze app is dus echt een kerk-app en specifiek alleen toegankelijk voor de gemeenteleden van de Protestantse Gemeente Leusden, dus een eigen kerk-app.

Digitaal collecteren
De eerste functie die we direct kunnen gebruiken is om digitaal tijdens de dienst óf thuis óf op vakantie uw gave te schenken voor de betreffende collecte van de betreffende week.
In de kerk kunt u eenvoudig uw gave schenken door uw telefoon even tegen het schildje van Donkey op de stoel voor u te houden. De telefoon activeert hierdoor de kerk-app op het scherm voor giften.
U ziet dan direct welke collecte doelen zijn ingesteld, u stelt het bedrag in en het geld is gecollecteerd en wordt van uw tegoed afgetrokken. U ziet het kan zeer eenvoudig.
Wel dient eens per kwartaal of frequenter uw tegoed op te waarden door een bedrag van uw bank over te boeken naar het tegoed. Zorg voor voldoende tegoed op de app dan hoeft u maar een beperkt aantal malen geld over te maken.
Ook gasten kunnen zonder dat ze de app hebben geïnstalleerd hun gaven geven via de telefoon op bijna dezelfde wijze, maar dan via een webpagina en een iDeal betaling.
Thuis of tijdens de vakantie kunt u uw gave geven door de kerk-app te openen en aan te geven hoeveel men wens te geven.

Communiceren = Verbinden met elkaar
De kerk-app van PgL is alleen te gebruiken voor gemeenteleden van de PgL. Het is dus een besloten gemeenschap. In de app kunnen groepen worden aangemaakt van personen, die een gemeenschappelijk activiteit hebben, b.v. een bijbelstudiegroep of de leiders van de kindernevendienst etc. Iedereen kan deze groepen zien, echter alleen de leden van de groep kunnen de informatie zien en iets bijdragen. Wilt u ook deelnemen aan een groep, dan kunt u zich aanmelden waarna u toegelaten kan worden door de groepsleider, zodat u alle informatie kunt bekijken en er op kunt reageren. Het is feitelijk vergelijkbaar met b.v. WhatsApp.

Hoe nu verder
Dit was een eerste kennismaking met de mogelijkheden die deze kerk-app biedt. Op dit moment is een groepje mensen uit de CvK, Diaconie en Kerkenraad bezig met verdere afspraken te maken met de leverancier om de kerk-app aan te passen voor het gebruik binnen de PgL. Dit zal enkele maanden duren. Het plan is om in mei de kerk-app beschikbaar te stellen voor de gemeenteleden. Er zullen daarna verder uitleg gegeven worden hoe men er goed mee kan werken en welke mogelijkheden in eerste instantie beschikbaar zijn.

Dus we zullen nog even geduld moeten hebben.

 

X