Duurzaamheid is een belangrijk thema. Ook voor onze gemeente. In het najaar van 2016 is een werkgroep Duurzaamheid gestart met plannen om onze geloofsgemeenschap (nog) duurzamer en milieubewuster te maken.

In de kerkgebouwen zijn milieubesparende maatregelen uitgevoerd. Er is dubbel glas aangebracht, er zijn zonnepanelen geïnstalleerd, er wordt fairtrade koffie en thee gebruikt.

Begin januari 2017 is onze gemeente aangemeld als ‘Groene Kerk’. Het gaat daarbij niet om de naam, het is geen keurmerk, maar een belofte. Een belofte om in stapjes een bijdrage te leveren aan verduurzaming en klimaatverbetering. Een beweging van kerken die vanuit het geloof bezig zijn met duurzaamheid, sociale rechtvaardigheid, armoedebestrijding (ver weg en dichtbij) en de vergroening van de eigen gemeenschap.

Van 7 t/m 14 mei 2017 hebben we een (eerste) Duurzaamheidsweek georganiseerd. In de kerkdiensten werd aandacht besteed aan het thema, de kinderen spraken in de nevendienst over eerlijke handel/ fairtrade, met daarna een workshop ‘duurzame pindarotsjes maken’, van verkruimelde rijstwafel, pindakaas en gesmolten chocola. Na de diensten is toelichting gegeven wat het betekent Groene Kerk te zijn.

We hebben samen afgesproken om zo duurzaam mogelijk te handelen door groene stroom gebruiken en fair trade producten e.d. En steeds opnieuw zullen we onszelf de vraag stellen hoe het nog beter en zuiniger kan.

Bekijk de foto’s die in beide kerken zijn gemaakt.

Hoera, de economie groeit weer!

Een discussieavond aan de hand van de Tegenlicht-documentaire ‘De donut economie’ van Kate Raworth.

We zijn flink aan het shoppen geslagen na de stijging van onze koopkracht. Maar de CO2-uitstoot en de ongelijkheid stijgen helaas net zo hard. Wat is hier aan te doen? Staat ons economisch gedrag in dienst van groei en winst of dient het de mens en de planeet?
De Britse econoom Kate Raworth gebruikt een krachtig beeld voor een nieuwe circulaire economie: de donut. Er zijn harde grenzen aan wat je de planeet nog kunt aandoen. Met behulp van videofragmenten, diverse ronde attributen en een bijzondere tafel toont Kate Raworth aan hoe onze economie fundamenteel anders gestructureerd kan worden. Wel met groei, maar dan binnen gestelde grenzen.

Donderdag 14 feb. | 20 uur | locatie wordt nog bekend gemaakt

Groene Kerken

De ‘Groene kerken actie’ is een gezamenlijk initiatief van Kerk in Actie en Tear.

Nederland telt steeds meer kerken die kiezen voor duurzaam en bewust leven. Je herkent ze aan een eerlijke kop koffie na de dienst, zonnepanelen op het dak of een groot hart voor de schepping en zorg voor de naaste. En allemaal hebben ze een bordje aan de muur: Wij zijn een Groene Kerk. De Groene Kerken actie brengt deze kerken en hun inspanningen in kaart. Om van elkaar te leren en anderen enthousiast te maken. Inmiddels zijn er al meer dan 100.


 

Klimaatverandering

Als christen zijn we ‘Rentmeester van de Schepping’.
Dagelijks zie je met die pet op berichten in de krant en op tv.

Een tweet van @DavidSirota (vertaald) zet je bv. aan het denken:

“Pap, wat deed jouw generatie om de klimaatverandering tegen te gaan,
op het moment dat er nog tijd was om het te stoppen?”

Het antwoord: “Son, we bravely gave a new tax cut to people who own private jets.”,
vrij vertaald naar de NL-context:

“Wij vonden het belangrijk om de dividend-belasting van 1,4 miljard af te schaffen…”


En nog een tweede bericht om over na te denken:

X