Wie denkt er mee met ons om Groene Kerk te zijn?

We willen u/jou vertellen waarom en hoe we als werkgroep Groene Kerk onze opdracht/missie zien. Door welke mensen, organisaties en teksten willen we ons laten inspireren. Zoals bijv. door de theologe Trees van Montfoort : “We hoeven niet voor de aarde te zorgen, de aarde zorgt voor ons.”
We willen via activiteiten, gesprekken en vieringen thema’s van duurzaamheid, rechtvaardigheid en milieu onder de aandacht brengen.

Zowel naar buiten als naar gemeenteleden is de vraag van belang: Wat kan en moet er gebeuren met betrekking tot verduurzamen en kan ik er wat aan doen?

Lees alles hierover via deze link.

Werkgroep Groene kerk / Mail: groenekerk@pgleusden.nl

Komende activiteiten werkgroep Groene Kerk

In veel gevallen trekken de werkgroepen Groene Kerk van de PgL en de Koningshof samen op.
Geplande activiteiten zijn:

  • In het kerkblad komt elke keer een bijdrage van de werkgroep. Bijvoorbeeld een artikel over klimaatverandering, duurzaamheid of energietransitie. Aangevuld met een agenda.

 

 

  • Medewerking aan de duurzame diensten
  • Warrme truiendag. 

 

  • Energiegids. Maandelijks (afwisselend in de Dorpskerk en de Marcuskerk) na afloop van de kerkdienst geeft een lid van de werkgroep, die tevens energiegids is, voorlichting over isolatie, duurzaamheid en energietransitie. Plaats en datum worden in de Nieuwsbrief aangekondigd.

 

  • Deelname project Veertigdagen tijd.  Ieder jaar kiezen de ZWO-werkgroep en de Diaconie samen een Project in de Paastijd.

Groene boeken voor groene gelovigen

Een groene kerk begint bij en wordt gedragen door groene gelovigen. Groene gelovigen kunnen voeding vinden voor hun ‘groene spiritualiteit’ in boeken als deze:

  • Het groene hart van het geloof van theoloog en natuurbeschermer Dave Bookless, uit 2009. Dit is een aanstekelijk boek voor iedere groene gelovige.
  • Genieten van genoeg van Martine Vonk uit 2016. Hoe actueel zijn uitspraken van Jezus? Hoe ga je om met zorgen? Met je geld en bezit, met je beperkte tijd?
  • Eenvoudig leven, Bijbelstudies over het goede leven, van Sam Janse, Bert de Leede, Koos van Noppen, Jacques en Paul Schenderling, uit 2021.
  • Zorg voor de aarde, herstel van de wereld uit 2021. Vier auteurs beschrijven vanuit hun traditie – Joods, christelijk, islamitisch, humanistisch – hun ideeën, ervaringen en waarden rondom de ecologische crisis.
  • Hoop voor de aarde van Katharine Hayhoe uit 2022; over het vermijden van polarisatie in gesprekken over het klimaat; ook ideeën over hoe we concreet in actie kunnen komen.
  • Toegewijd leven van Sam Janse, over recht doen aan al wat leeft, uit 2023.
  • Groene catechismus van Sam Janse, met vragen en antwoorden over geloof en duurzaamheid, uit 2023.
  • Rebelleren voor het leven van Rozemarijn van ’t Einde, uit 2023, over hoe zij als theoloog vanwege de klimaatcrisis tussen de activisten terechtkwam.
  • Jona zonder walvis. Een profetie voor Nederland van Mounir Samuel uit 2023, over de (gevolgen van de) klimaatcrisis.
  • Weerbaar leven van Sam Janse, over burgerlijke ongehoorzaamheid en profetisch protest, uit 2024.
  • Scheppings(t)rouw van Lysanne van de Kamp, uit 2024, een openhartig boek over het durven voelen van de milieucrisis.
  • Heel het leven! 5 Bijbelstudies met videotalks van Jan-Maarten Goedhart en Dave Bookless en gespreksmateriaal, uitgebracht door New Wine in 2024

Voortaan jas aan in de kerk? Dikke trui?

In 2015 zijn op de Marcuskerk 40 zonnepanelen geplaatst en in 2018 op het Trefpunt ook 20 panelen.

De werkgroep Groene kerk houdt sinds 2019 het energiegebruik van de PgL en de opbrengst van de panelen bij. Meten is weten. Deze informatie wordt gedeeld met de Kerkrentmeesters en beheerder. Soms wordt op verzoek ingezoomd bij vragen, zoals het effect van een maand kerksluiting.

Bij stroom is het interessant wat de panelen opleveren. En per jaar is ook het verbruik (m3) aan gas gerapporteerd.
De zonnepanelen leveren mooie opbrengsten.: samen ongeveer 15.000 kWh per jaar. In 2022 was dat 75% van het jaarlijkse verbruik aan stroom.
In 2020 en 2021 was dat 95% resp. 86%. De verklaring ligt bij de corona-maatregelen. Het verbruik was lager door gedeeltelijke kerksluiting e.d., terwijl de zonnepanelen ‘onveranderd hun werk bleven doen.
Maar vanaf 2025 wordt de zgn. salderingsregeling stapsgewijs afgebouwd, waardoor de stroomrekening van de kerk hoger wordt.

Maar belangrijker is het te kijken naar de kosten in plaats van hoeveelheden. In 2021 betaalde de PgL namelijk € 10.750,- aan gas!
Echter, door de oorlog in Oekraïne explodeerden de gas- en stroomprijzen, met in 2023 een verviervoudiging van de energieprijzen! In 2024 zal de rekening naar verwachting ongeveer gehalveerd zijn.

In de wintermaanden om de beurt één van beide kerken een maand dicht, is dan een verstandige maatregel. Maar ook de thermostaat een graad lager. En het advies: een dikke trui of  jas aan in de kerk.

En vervolgens beide kerken snel aan een warmtepomp?

Groene Kerken

De ‘Groene kerken actie’ is een gezamenlijk initiatief van Kerk in Actie en Tear.

Nederland telt steeds meer kerken die kiezen voor duurzaam en bewust leven. Je herkent ze aan een eerlijke kop koffie na de dienst, zonnepanelen op het dak of een groot hart voor de schepping en zorg voor de naaste. En allemaal hebben ze een bordje aan de muur: Wij zijn een Groene Kerk. De Groene Kerken actie brengt deze kerken en hun inspanningen in kaart. Om van elkaar te leren en anderen enthousiast te maken. Inmiddels zijn er al meer dan 500.

X