Vertel me de feiten en ik zal leren
Vertel me de waarheid en ik zal geloven.
Maar vertel me een verhaal en het zal voor altijd in mijn hart leven.
(Oud Indiaans gezegde)

Een goed verhaal

‘Een goed verhaal’ is het jaarthema van september 2019-januari 2020.
Deel, maak en vorm samen een goed verhaal. Doet u mee?

Themadiensten: Goede verhalen van hoop

In zes themadiensten gaan we in op goede verhalen van hoop. Zonder hoop is er geen leven. Hoop zet mensen in beweging. Veel verhalen uit de Bijbel worden gedragen door hoop. Het belangrijkste verhaal uit de Schrift is er zelfs barstensvol van: Christus die opstaat uit de dood. Er is geen duister zo donker of God is daar en plant zijn zaadjes van hoop. In de gemeente van Christus vieren we dat God ons leven ermee kleurt.

De themadiensten zijn in twee blokken: 13, 20 en 27 oktober 2019 en 8, 15 en 22 maart 2020.

Kring: Ik ben ontzettend verdrietig

December 2018 stierf plotsteling mijn beste vriend. Nooit had ik verwacht dat zijn dood zo’n impact op mij zou hebben. Misschien kwam dat omdat ik weinig tegenslag heb moeten incasseren. Nieuwe vragen kwamen op mij af. Hoe kan ik de pijn van het verlies onder ogen zien? Hoe incasseer en overleef ik mijn verdriet? Waarom doet het zo’n pijn? Is er nog iets van zin en hoop? Kan ik de grote antwoorden van het geloof klein maken voor dagelijks gebruik?

We verliezen niet alleen mensen. Je kunt ook je gezondheid verliezen, je baan, je opleiding of iets anders dat je enorm dierbaar is. Ook dan stellen we soortgelijke vragen.

In deze praat- en leerkring willen we onze verhalen naast de verhalen uit de Bijbel leggen. In het bijzonder zullen we op zoek gaan in Bijbelboeken als Klaagliederen, Psalmen en enkele episodes uit de evangelieverhalen.

Verlies en verdriet zitten in ons hoofd én in ons lijf. Daarmee omgaan is een enorme klus. Maar hoe zou je dat kunnen doen? Ook aan deze psychologische kant van verlies en verdriet zullen we aandacht besteden.

Er zijn twee kringen, één op maandagmiddag en één op woensdagavond. Beide kringen hebben max. 15 deelnemers. Gespreksleider: ds. Rob Doesburg.
Opgeven via 06-22047486 of dsdoesburg@kpnmail.nl.

• Maandagmiddag van 13.15-15.15 uur in de Dorpskerk op 7 okt., 4 nov., 2 dec., 6 jan. 2020, 3 feb. en 9 mrt.
• Woensdagavond van 20-22 uur in de Marcuskerk op 9 okt., 6 nov., 4 dec., 8 jan. 2020, 3 feb. (eenmalig in de Dorpskerk) en 11 mrt.

Benedictijnse spiritualiteit voor beginners

Heb jij ook vaak het gevoel dat de tijd door je vingers glipt? Verlang je naar gevulde dagen zonder stress? Ben je benieuwd wat we van monniken kunnen leren over rust, aandacht en regelmaat?

In drie avonden lezen we samen ‘Een levensregel voor beginners, Benedictijnse spiritualiteit voor het dagelijks leven’ van Wil Derkse. Dit boek laat zien dat de kloosterregel van de Benedictijnen nog altijd actueel is en ons ook buiten de kloostermuren kan helpen om aandachtig te leven. Maak kennis met begrippen als ‘conversio morum’ (elke dag een kleine verbetering), ‘stabilitas’ (trouw zijn aan je plek), ‘luisteren met aandacht’ en ‘gehoorzaamheid’. En ontdek door welke kloosterprincipes je je thuis op de bank kunt laten inspireren.

Begeleiding: ds. Anette Sprotte en ds. Marleen Kemink. Opgave via keminkmarleen@gmail.com.

• Dinsdagavond van 20-22 uur in de Dorpskerk op 29 okt., 19 nov. 2019 en 7 jan. 2020.

'Zo zijn onze manieren' een leerhuis over liturgie in onze kerkdiensten

Liturgie raakt aan het wonder van ons kerkzijn. Iedere zondagochtend vieren we de ontmoeting met God en met elkaar. Samen worden we stil, bidden we, zingen we, luisteren we naar de verhalen uit de bijbel en collecteren we vanwege de nood van onze naaste dichtbij en ver weg en voor de kerk. De kerkdienst is volgens een bepaalde volgorde opgebouwd. Waarom beginnen we in de Marcuskerk met een drempelgebed en in de Dorpskerk met een woord van welkom? Waarom de groet aan het begin? Waarom zijn er zoveel verschillende gebeden? En wat is de betekenis ervan?

Tijdens drie avonden in samenwerking met de drie dominees en de taakgroep eredienst onderzoeken we de verschillende elementen uit de liturgie.

 

Locatie: Markuskerk

Tijdstip: 20.00 -22.00 uur

Data:     dinsdag 5 november, 26 november 2019 en 14 januari 2020

Opgave: ds Anette Sprotte, sprotteanette@gmail.com, tel: 06-22314890

Filmreeks Leusden

Samen met de katholieke parochie kijken naar films met humor en diepgang. De toegang is gratis. Aanmelden vooraf is wel nodig! Dat kan via secretariaat@stlucas.nu of 033-4941261.

Roma (2018)
Dit ingetogen familiedrama (zwart-witfilm) van regisseur Alfonso Cuarón speelt zich af in het roerige en gewelddadige Mexico van de vroege jaren ‘70. We volgen het kindermeisje Cleo, de inwonende oppas en huishoudster.

• Vrijdag 29 november 2019 om 19.30 uur (inloop 19.15 uur), De Kom (Hamersveldseweg 51)

Zincafé

Zincafé Leusden is een oecumenisch initiatief van de Leusdense kerken om meer ‘van buiten naar binnen’ te denken en in te spelen op behoeften van ‘niet- of nauwelijks kerkgangers’. Met speciale gasten uit de wereld van wetenschap, religie, kunst, cultuur of politiek.

Klik hier voor meer informatie

X