Vertel me de feiten en ik zal leren
Vertel me de waarheid en ik zal geloven.
Maar vertel me een verhaal en het zal voor altijd in mijn hart leven.
(Oud Indiaans gezegde)

Een goed verhaal

‘Een goed verhaal’ is het jaarthema van het seizoen 2019-2020.
Deel, maak en vorm samen een goed verhaal. Doet u mee?

Themadiensten: Goede verhalen van hoop

In zes themadiensten gaan we in op goede verhalen van hoop. Zonder hoop is er geen leven. Hoop zet mensen in beweging. Veel verhalen uit de Bijbel worden gedragen door hoop. Het belangrijkste verhaal uit de Schrift is er zelfs barstensvol van: Christus die opstaat uit de dood. Er is geen duister zo donker of God is daar en plant zijn zaadjes van hoop. In de gemeente van Christus vieren we dat God ons leven ermee kleurt.

De themadiensten zijn in twee blokken: 13, 20 en 27 oktober 2019 en 8, 15 en 22 maart 2020.

Kring: Ik ben ontzettend verdrietig

December 2018 stierf plotsteling mijn beste vriend. Nooit had ik verwacht dat zijn dood zo’n impact op mij zou hebben. Misschien kwam dat omdat ik weinig tegenslag heb moeten incasseren. Nieuwe vragen kwamen op mij af. Hoe kan ik de pijn van het verlies onder ogen zien? Hoe incasseer en overleef ik mijn verdriet? Waarom doet het zo’n pijn? Is er nog iets van zin en hoop? Kan ik de grote antwoorden van het geloof klein maken voor dagelijks gebruik?

We verliezen niet alleen mensen. Je kunt ook je gezondheid verliezen, je baan, je opleiding of iets anders dat je enorm dierbaar is. Ook dan stellen we soortgelijke vragen.

In deze praat- en leerkring willen we onze verhalen naast de verhalen uit de Bijbel leggen. In het bijzonder zullen we op zoek gaan in Bijbelboeken als Klaagliederen, Psalmen en enkele episodes uit de evangelieverhalen.

Verlies en verdriet zitten in ons hoofd én in ons lijf. Daarmee omgaan is een enorme klus. Maar hoe zou je dat kunnen doen? Ook aan deze psychologische kant van verlies en verdriet zullen we aandacht besteden.

Er zijn twee kringen, één op maandagmiddag en één op woensdagavond. Beide kringen hebben max. 15 deelnemers. Gespreksleider: ds. Rob Doesburg.
Opgeven via 06-22047486 of dsdoesburg@kpnmail.nl.

• Maandagmiddag van 13.15-15.15 uur in de Dorpskerk op 7 okt., 4 nov., 2 dec., 6 jan. 2020, 3 feb. en 9 mrt.
• Woensdagavond van 20-22 uur in de Marcuskerk op 9 okt., 6 nov., 4 dec., 8 jan. 2020, 3 feb. (eenmalig in de Dorpskerk) en 11 mrt.

Samen lezen in de 40dagentijd

Ook dit jaar willen we u uitnodigen om op de woensdagavonden in de 40dagentijd samen uit de Bijbel lezen: erover na te denken, de tekst proberen te begrijpen en er met elkaar over in gesprek te gaan. De Bijbel kan voor iedereen een rijke en inspirerende bron zijn. Zes avonden op weg naar Pasen trekken we er op uit en laten ons verrassen. Dit jaar zullen lezingen uit het boek Exodus centraal staan. Begeleiding: de drie dominees.

Data: 26 februari, 4 maart, 11 maart, 18 maart, 25 maart, en 1 april 2020
Tijd: 20:00–22:00 uur
Locatie: Dorpskerk

Scopus

Een beeldende, creatieve manier om een goed verhaal uit de Bijbel te verbinden met je eigen verhaal. Dat gebeurt op een speelse manier. De deelnemers zitten (op stoelen) rond een kleed op de grond. Daarop wordt met allerlei materialen (stenen, takken, touwen, poppen) een Bijbelverhaal verteld, dat door associaties verbonden raakt met dat van de ‘lezers’. Dit voorjaar ‘lezen’ we twee verhalen over en één verhaal van Jezus die een bron voor ons leven kunnen zijn.

Dinsdag 10 maart, 31 maart en 21 april
Tijd: 20:00-22:00 uur
Locatie: Marcuskerk

Begeleiding: Neeltje Rietveld en ds. Anette Sprotte. Graag opgeven via .

Filmavonden

Samen met de katholieke parochie kijken naar films met humor en diepgang.
Vrijdag in de Marcuskerk, 19.30 uur (inloop 19.15 uur).
De toegang is gratis. Aanmelden vooraf is wel nodig! Dat kan via secretariaat@stlucas.nu of 033 – 494 1261.

24 januari  2020: Roma
Dit ingetogen familiedrama (zwart-witfilm) van regisseur Alfonso Cuarón speelt zich af in het roerige en gewelddadige Mexico van de vroege jaren ‘70. We volgen het kindermeisje Cleo. Een film met prachtige beelden, die vertraagt, ontroert en verwondering oproept. Cuarón kreeg Oscars voor het camerawerk, de regie en de beste niet-Engelstalige film.

27 maart 2020: La vita è bella
Tijdens WOII worden een Italiaanse man en zijn zoontje afgevoerd naar een Duits werkkamp. Om het leven van het kind draaglijker te maken stelt de vader de reis en het verblijf in het kamp voor als een spel waarbij je prijzen kunt winnen. Een film van acteur en regisseur Benigni waarbij een lach en een traan dichtbij elkaar liggen. Thema’s: hoop, veerkracht, overleven

Zincafé

Zincafé Leusden is een oecumenisch initiatief van de Leusdense kerken om meer ‘van buiten naar binnen’ te denken en in te spelen op behoeften van ‘niet- of nauwelijks kerkgangers’. Met speciale gasten uit de wereld van wetenschap, religie, kunst, cultuur of politiek.

Klik hier voor meer informatie

X