Kerkdiensten Dorpskerk

Elke zondagmorgen is er een kerkdienst in de Dorpskerk. We zingen uit het Nieuwe Liedboek en lezen uit de Nieuwe Bijbelvertaling. Tijdens de dienst wordt gebruik gemaakt van de beamer. Er is kindernevendienst en oppas voor de allerkleinsten.

Vooraf is de liturgie beschikbaar. Wie deze in zijn mailbox wil ontvangen, kan een mail sturen naar: liturgiedk@pgleusden.nl.

Kerk op schoot

Vijf keer dit seizoen is er een kerk-op-schoot-viering, een korte viering voor kinderen van 0-4 jaar.

dorpskerk-kinderkoor

Het gebouw

De eerste steen van de Dorpskerk werd op 6 juni 1827 gelegd om de groeiende gemeente in Leusden een eigen gebouw te geven. Er werd een klok geplaatst door klokkenmaker Haak uit Utrecht (1869) en Hermanus Knipscheer II bouwde het orgel in 1871. Het orgel is goed onderhouden en meerdere keren gerestaureerd en wordt het altijd iedere zondag bespeeld. Rond 1900 werd de kerk uitgebreid met een driezijdige achterkant (het ‘koor’) met de twee roosramen, en werd de preekstoel tegen de nieuwe achtermuur geplaatst.

In de kerkzaal zijn de roosramen goed te zien. De Griekse letters A en Ω verwijzen naar de Bijbeltekst waar Jezus over zichzelf zegt: ‘Ik ben de Alfa en de Omega, het begin en het einde, de eerste en de laatste’ (Openbaring 22:13). Op de predikantenborden staan de namen van de (hervormde) predikanten die de gemeente in Leusden, ook al voor de bouw van de kerk, hebben gediend. De lijst van namen eindigt in 2008, toen de Protestantse gemeente Leusden gevormd werd en predikanten in gezamenlijke dienst kwamen. Een gedenksteen in de voorgevel herinnert aan een doorbraak van de Grebbedijk in 1855, toen het water tot bij de kerk stond.

Het Trefpunt werd in de naoorlogse jaren aan de kerk gebouwd, als wijkcentrum voor allerlei activiteiten, en is in de zomer van 2017 volledig opgeknapt.

dorpskerk

Interesse om een van onze gebouwen te huren?

Neem dan eens vrijblijvend contact op met Machteld Beek, de beheerder.
Bij voorkeur mailen: beheerder@pgleusden.nl
Telefonisch bereikbaar ma, di, wo en do van 9.00 tot 12.00 uur: 06 28 44 78 24
Postadres: Kerkelijk bureau, t.a.v. M. Beek, Asschatterweg 1, 3831 JJ  Leusden.

X