In memoriam mevrouw Johanna Klomp – van de Haar

Overleden mevrouw Johanna Klomp – van de Haar

Geboren op 24 mei 1931
Overleden op 25 juli 2024

Johanna Klomp werd geboren. als tweede kind op de boerderij aan de Koedijkerweg in Amersfoort. Het gezin zou uiteindelijk bestaan uit vijf kinderen.  Johanna keek terug op een heerlijke jeugd. Na haar schooltijd mocht zij de huisarts in zijn praktijk helpen, maar moest daar al snel mee stoppen omdat ze op de boerderij hard nodig was. Zij trouwde toen ze 23 was met Arie Klomp. Johanna en Arie namen hun intrek in het ‘Overschot’ aan de Stoutenburgerlaan 19 in Stoutenberg. Later verhuisde zij naar Amersfoort. Johanna en Arie kregen óók vijf kinderen. Niet alleen de kinderen vroegen haar volledige aandacht ook in het bedrijf van haar man, een kunstmest- & fouragehandel, had Johanna een onmisbare rol. De vakanties waren legendarisch. Soms naar een vakantiehuisje, later met de caravan. Het hele gezin ging zelfs met de Adria enkelglas caravan op wintersport in Oostenrijk. Dit laatste werd een jaarlijks terugkerend evenement.

Tussen de vakanties was het hard werken geblazen. Johanna blonk uit in dienstbaarheid, daadkracht en moed. Ze cijferde zichzelf weg. Kon kloek en adequaat reageren als er een kind bij het spelen gewond raakte. Tegelijkertijd was ze zuinig en creatief. Kleren gingen van oud naar jong en ze kon werkelijk fantastisch eten koken.

Toen de woning en het bedrijfspand in Amersfoort werden verkocht, werd het ‘Overschot’, de plek waar Arie en Johanna begonnen waren, aangekocht. Johanna’s droom kwam uit. Een grote tuin waarin ze al haar tuin-vakmanschap en creativiteit kwijt kon. Het werd een schitterende bloementuin die ze elke bezoeker graag presenteerde.  Vlak nadat haar man Arie stopte met werken werd er diabetes bij hem vastgesteld. Een lang ziekbed volgde.  Johanna heeft met grote toewijding en liefde voor hem gezorgd. Arie overleed in 2010.  Een periode met ups en downs volgde. Een hoogtepunt was zondermeer haar 90ste verjaardag. In corona-tijd kwam de hele familie langs in een enorme optocht van auto’s.

In 2024 begon haar gezondheid te wankelen. De laatste maanden van haar leven werd Johanna liefdevol verzorgd in het Hospice Nijkerk. In vol vertrouwen op haar Heer en Heiland stierf Johanna op 25 juli.

Bij het afscheid van Johanna op 2 augustus in de Dorpskerk lazen we met elkaar Mattheus 8: 23-27 en zongen de eerste twee coupletten van Psalm 121. De ‘storm op het meer’ sprak haar als kind enorm aan en ging haar hele leven mee. Voor Johanna was het sleutelwoord in dit verhaal ‘stil’. Stilte is belangrijk. In de drukte van het leven werd Johanna zich bewust van de aanwezigheid van de Here God en de schoonheid van de natuur. Die stilte en verwondering gaven haar moed zich toe te vertrouwen aan Jezus.

Boven de rouwkaart stonden de woorden van Enny IJskes-Kooger:

Heer, dat ik zo maar komen mag,
met al mijn fouten, al mijn zonden.
Met al mijn pijn, met al mijn wonden,
die niemand in mijn leven zag,
Heer, dat ik zomaar komen mag

Mede namens ds Erica, ds Rob

 

X