In memoriam de heer Albert Jannes (Albert) Buisman

Overleden de heer Albert Jannes (Albert) Buisman

Geboren    op   6 oktober 1939 in Bedum
Overleden op 25 april 2022     in Leusden

Albert was een ‘oorlogskind’. Hij groeide op in Arnhem.
Van jongs af was Albert aan het boeken lezen. Van Kapitein Rob tot Erasmus, het laatste boek dat hij las. Via de mulo naar de kweekschool, naar de universiteit. Later zette Albert op de universiteit een nieuwe studierichting op: ‘Sport, beweging en gezondheid’. Daar werd hij naast docent ook zelf een boekenschrijver.

Op de kweekschool ontmoette Albert Hanneke en dat bleek een gouden relatie. Samen kregen ze vier kinderen. Bij elkaar opgeteld was het gezin van Albert en Hanneke en (h)echt vakantiegezin. Het jaar werd als volgt ingedeeld: Voorbereiding op de vakantie, dan op vakantie (dikwijls langer dan 4 weken) en tenslotte de napret van de vakantie. Een cyclus die zich lange tijd herhaalde. Zij doorkruisten heel Europa en daar tussendoor in het najaar naar de Harskamperdennen en in het voorjaar steenvast naar Texel.

Naast kinderen kwamen er later de schoonkinderen, de kleinkinderen en achterkleinkinderen. Wanneer je wilt weten wie de rijkste man van de wereld was, kijk dan naar de foto waarop Albert samen met Hanneke staat te midden van hun kinderen.

In 2016 begon hij te tobben met zijn gezondheid. Hij krabbelde weliswaar weer op na een kritische periode, maar hij had een fors jasje uitgetrokken. Vanaf die tijd oriënteerde Albert zich samen met Hanneke langzaam op het einde.

Albert had het beeld uit de kinderbijbeltijd achter zich gelaten. God was geen oude man op een gouden troon. Uit de vele metaforen voelde Albert zich het meest verwant aan het begrip LICHT om iets van de identiteit van God te grijpen. LICHT staat voor het goede, voor het goddelijke. In het scheppingsverhaal is er LICHT, Jezus wordt het LICHT der wereld genoemd. Het is het LICHT dat gewonnen heeft van de duisternis. Met dit LICHT is Albert op 25 april jl. vertrokken uit onze wereld en op reis met en naar het LICHT gegaan. Hij had een pracht leven gehad en voelde zich een door God gezegend mens.

Ds Rob

X