In memoriam mevrouw Lydia van Kalkert

Overleden mevrouw Lydia van Kalkert

Geboren    op 23 mei 1932 in Rotterdam
Overleden op 19 oktober 2023 in Leusden

Ruim 30 jaar was zij wijkzuster in Leusden. Lydia van Kalkert. Ze kwam bij de mensen thuis. Verbond de wonden, probeerde de pijn te helen, gaf advies, zocht naar oplossingen en meer dan dat, Lydia nam de tijd en luisterde. Zo had ze oog en oor ook voor de mentale pijn van mensen. Ze hielp waar ze kon en stond naast mensen, doortastend en een tikkeltje eigenwijs.

Toen ze afscheid nam en met de fut ging, kreeg ze een zilveren koninklijke onderscheiding. Hoewel ze altijd vond dat ze ‘gewoon’ haar werk deed, was ze enorm trots op deze koninklijke waardering.

Lydia hield buitengewoon veel van de natuur. Ze vertelde graag over de bijen in haar tuin en de jonge zwaluwen die de weg zochten naar de beek. Die liefde voor de natuur zag je terug in haar schilderingen. In de natuur zag ze de grootheid en majesteit van God. Haar hele leven lang voelde zij zich gedragen door haar geloof. Ze ging door het leven zonder partner, maar zei Lydia, ik ben nooit alleen.

Psalm 23 gaf haar grote draagkracht. Toch kozen we voor haar afscheid een Bijbeltekst uit Matteüs 25. Matteüs beschrijft mensen die elkaar tot steun en hulp zijn geweest. De naakten kleedden, de vreemdelingen onderdak gaven, de dorstigen te drinken gaven.  De Koning reageert daarop met de woorden: “Ik verzeker jullie: alles wat jullie gedaan hebben voor één van de geringsten van mijn broeders of zusters, dat hebben jullie voor Mij gedaan.” Met deze woorden gaven wij Zuster Lydia van Kalkert de laatste Koninklijke eer.

Op donderdag 25 oktober namen we van Lydia afscheid. Zij werd begraven in het graf van haar ouders op Oud Leusden. Lydia werd 91 jaar.

Ds Rob

X