De cantorij
Al meer dan 50 jaar verzorgt de cantorij 10 keer per jaar de muziek in de kerkdiensten. Het is een gezellige club mensen die van zingen houden. Ooit zijn we opgericht om het toen nieuwe liedboek meer bekendheid te geven in onze gemeente. Inmiddels zijn we al weer bezig met het tweede liedboek. Daarnaast zingen we graag muziek van Taizé, Huub Oosterhuis, Iona, en nog veel meer.
Het is ook mogelijk om op projectbasis mee te zingen. Zo zijn er elk jaar de Drie dagen van Pasen. Witte donderdag, Goede Vrijdag en de Paaswake. Ook zingen we in oecumenische diensten in vespers samen met de Rooms-Katholieke koor Ruach en regelmatig zingen we in de openluchtdienst op Pinksterzondag.
Iedere dinsdag repeteren we van 19.30-21.30 uur in de Marcuskerk, onder leiding van dirigent Jan Torny..
Klik hier voor uitgebreide informatie over de dirigent en de cantorij.
Organisten
Sinds 1 november 2018 is Peter Sneep hoofdorganist van de Protestantse gemeente Leusden. Daarnaast is hij organist van drie vrijgemaakte kerken in Amersfoort (De Kandelaar, de Schaapskooi en de Martuskerk). Van 1982 tot 1986 zat hij op de gereformeerde Pedagogische Academie in Amersfoort/Zwolle. Hij was van 2015 tot 2017 radiopresentator bij de Reformatorische Omroep. Daarvoor werkte hij 28 jaar bij het Nederlands Dagblad.
Zie ook: Peter Sneep
De andere organisten binnen de PgL zijn:
Willem Eikelboom, Teun van Dalen en Ben Wassink.
Orgel Marcuskerk
Het orgel van de Marcuskerk is in 1959 gebouwd door Willem van Leeuwen. Het orgel begon als huiskamerorgel, maar doet inmiddels al vele jaren dienst in de Marcuskerk. In 1983 werd het orgel uitgebreid met een Bourdon 16, die achter de orgelkas geplaatst is.
Het orgel was enkele jaren geleden in slechte staat. Er zaten veel lekken in, wat de draagkracht niet ten goede kwam. In 2014 is de blaasbalg vernieuwd. In 2017 is een grondige onderhoudsbeurt uitgevoerd om het verzakken van de pijpen tegen te gaan.
Orgel Dorpskerk
In 1871 bouwde de firma Knipscheer het orgel van de Dorpskerk. Het is nog steeds een prachtig historisch instrument, met handbedienbare balg, zeer geschikt voor de gemeentezang. Een orgel om trots op te zijn.
Het éénklaviers-orgel (657 pijpen) is goed onderhouden en bewaard gebleven. In 2005/2006 werd het opnieuw gerestaureerd door Albert de Graaf, orgelmaker en de fa. Elbertse. Daarbij is de balg vernieuwd, houtworm bestreden en zowel het speel- als sleepmechaniek grondig gereviseerd. In 2009 zijn enkele kromgetrokken pijpen van de Gamba vervangen. De dispositie is: Prestant 8 / Bourbon 8 (d/b) / Viola di Gamba 8 / Oktaaf 4 / Fluit 4 / Terts 1 3/5 (d) / Quint 3 / Oktaaf 2 / Mixtuur II-IV (d/b) / Trompet 8 (d/b). Later is aan het pedaal een Subbas 16 toegevoegd (buiten de kas geplaatst op het orgelbalkon).