Ineens gaat het verhaal over jou

Scopus is een beeldende, creatieve, meditatieve manier om verhalen en personen uit de Bijbel te leren kennen. We zitten in een kring rond een kleed op de grond. Met verschillende materialen wordt daar het verhaal verteld. Een jas voor Zacheüs, bedekt onder bladeren. Een zichtbare muur tussen Jezus en de vrouw. Een onneembaar doolhof rond de verlamde.
Steeds wordt dat verhaal verbonden met het onze. Hoe houden wij ons groot en wat verstoppen wij van onze zwakte? Welke muren zijn er in ons leven en waardoor raken wij verlamd?
Het ‘grondbeeld’ nodigt ons uit om in het verhaal te stappen, soms heel letterlijk – dan sta je ineens in de galerij van Betesda – soms alleen in je hoofd. Elke avond zijn er elementen waardoor je mee kunt doen. Je krijgt iets in je handen, je mag iets neerleggen, je wordt gevraagd een plek in het grondbeeld te kiezen. Dat kan allemaal zonder iets te zeggen, waardoor het heel persoonlijk kan zijn, maar ook veilig blijft.

Vrijwel elke avond gebeurt er iets met het beeld. Het verandert, er wordt iets toegevoegd of weggehaald. En ineens merk je dan dat jij verandert. Zo heb ik dat in ieder geval zelf ervaren. Omdat je meedoet met wat op de grond gebeurt. Als je zelf iets aan het grondbeeld verandert, terwijl je denkt aan iets dat in jouw leven speelt, dan wordt dat grondbeeld een beetje jouw verhaal. En als er dan iets in verandert, als er ineens licht in schijnt, of water stroomt, of hoop gloort, dan is dat ook zo in jouw leven. Ineens gaat het verhaal over jou.

Dit jaar gaan we twee keer met Scopus aan de slag. In het najaar rond twee verhalen over en van Jezus. Begin 2019 rond twee verhalen over Abraham. Welkom!

De cursus is geschikt voor mensen die twijfelen, die nog maar net geloven en voor hen die al veel langer geloven. Er is geen Bijbelkennis nodig om mee te doen. De cursus wordt geleid door ds. Anette Sprotte en Neeltje Rietveld. Aanmelden bij ds. Anette Sprotte.

Dinsdag 30 okt., 27 nov., 22 jan., 12 feb. | 20-22 uur | Marcuskerk

X