In memoriam de heer Gijs van Woudenberg

Overleden de heer Gijs van Woudenberg

Geboren    op 26 juli 1926
Overleden op 12 oktober 2021

Op 19 oktober hebben we in een ruim gevulde Dorpskerk afscheid genomen van Gijs. Voor zover dat mogelijk is bij een man, die in zoveel verhalen zal blijven meegaan. Dat heeft weer alles te maken met zijn geschiedenis en de vele activiteiten, die hem bekend maakten.
Geboren op de boerderij ’t Scham en geschoold als veehouder, liet hij zich als boer steeds meer kennen als een geboren bestuurder, niet alleen in de wereld van boeren en tuinders, maar ook in verschillende schoolbesturen. Maar het meest bekend werd hij als wethouder van Leusden in de jaren 1974 – 1987.

Vanuit een ijzersterk geheugen kon hij vertellen over wat er tijdens zijn leven in Leusden was veranderd. Om te beginnen over de boerderij, die in mei 1940 door Nederlandse militairen in brand werd gestoken, om de Grebbelinie meer schootsveld te geven. En hoe het hele gezin en nog veel meer gezinnen in Hoogland en Amersfoort moesten evacueren naar Noord-Holland, bij elkaar tegen de 40 duizend mensen.

In 1956 trouwde Gijs met Marry Wolswinkel, van de molen in Asschat. Ze kregen twee dochters, Hetty en Heleen. Samen vormden ze een zeer gelukkig gezin, vooral door de grote aandacht en belangstelling voor elkaar.
Toen echter Marry in 2013 overleed, verloor Gijs zichtbaar zijn steun en toeverlaat. Als een altijd wijze, nadenkende man raakte hij nog meer ingetogen. Niet dat zijn belangstelling voor zijn kinderen en kleinkinderen daardoor minder werd, het kunnen meeleven met hen maakte hem op een stille manier nog meer dankbaar.
Dankbaarheid was dan ook het sterkst aanwezig in de afscheidsdienst. Gijs was geen man, die zich makkelijk uitte als gelovige, hij was eerder typisch zo’n gelovige, die in heel zijn doen en laten liet merken waar hij ten diepste op vertrouwde. In zijn levensverhaal was het verhaal van God als het ware verborgen. Dat doet denken aan een kunstwerk waarin de schepper onzichtbaar aanwezig is. Psalm 139 hielp daarbij om ons te verwonderen over de Verborgene in het mysterie van leven en dood.
Op het kerkhof van Oud-Leusden vertrouwden we Gijs toe aan de hemel en de aarde.

ds. Eugeen Baljet

X