In memoriam mevrouw Coby van der Meij – Haaksma

Overleden mevrouw Coby van der Meij – Haaksma

Geboren    op 12 juni 1934 in Assen
Overleden op 10 december 2022 in Leusden

Hoewel ze al ruim 88 jaar oud was, leek Coby van der Meij eeuwig jong te blijven. Nauwelijks een grijze haar te bekennen. Coby was vast van plan om 100 jaar te worden. Ze werd geboren op de 14de verjaardag van haar broer en had twee zussen die op dat moment al 16 en 18 waren.

Ze was 5 jaar toen de tweede wereldoorlog uitbrak. Coby vertelde graag hoe ze toen op haar step melk ging halen bij de boer en dan langs een kazerne met Duitse soldaten moest. En over de vlag, zorgvuldig verstopt tijdens de oorlog, tevoorschijn gehaald op bevrijdingsdag. Een vlag die ieder jaar op 4 en 5 mei vier in de wind waaide. Totdat deze te kwetsbaar werd. Deze vlag mocht mee in haar uitvaartkist.

Coby was een gezellige prater en een mensen mens. Ze zette zich graag in voor haar medebewoners en kon met volle teugen genieten van de kleine dingen van het leven. Ze speelde graag spelletjes, zeker met haar kleinkinderen Esther en Frank. Coby was een vrouw die nog midden het leven stond, ze ging zo gezegd met haar tijd mee. Over de wereld, de toekomst voor haar kinderen en kleinkinderen maakte ze zich zorgen. Nauwgezet volgde zij het nieuws als het ging over het klimaat, de woningmarkt, de energiecrisis, de oorlog in Oekraïne. Ze verbaasde zich over de traagheid van de politiek en de domheid van mensen. Ze zei dan; “Konden ze maar een portie gezond verstand in dat corona-vaccin mengen”.

Met haar vriendin Willy Gillisen, die eerder dit jaar is overleden, ging ze naar de kerk of keken ze samen online. Met haar kon ze goed over het geloof praten. Dat gebeurde ook toen we van Coby afscheid namen op 16 december in de Lichtzaal van Rusthof. Na de toespraken van haar dochter Margriet en haar kleindochter Esther overdachten we in het licht van het leven van Coby de woorden uit Psalm 23 en Jacobus 1 vers 5. Zo namen wij afscheid van een pracht mens en gaven wij haar met elkaar de laatste eer.

Ds Rob Doesburg

X