In memoriam mevrouw Dica Labots – Blom

Overleden mevrouw Dica Labots – Blom

Geboren     op 16 december 1927 in Rotterdam
Overleden op 16 november 2023 in Leusden

Op 16 november is Dica Labots overleden. In Rotterdam op 16 december 1927 geboren, een tijd waarin weinig ruimte was voor zelfontplooiing en zelfstandigheid, met buitengewoon veel respect voor autoriteiten en gezagdragers. Gelukkig mocht Dica naar de HBS en volgde aansluitend een opleiding tot fysiotherapeut.

Na de tweede wereldoorlog begon alles te schuiven. Er kwamen andere perspectieven. Recht en rechtvaardigheid in plaats van een dichtgetimmerde geloofsleer werden de kernwoorden van haar geloof. De Bijbel en de Godsverhalen werden voor haar geen uitnodiging tot een persoonlijke relatie met de Vader, de Bijbel werd veel meer een politiekmanifest, met de Bergrede als uitgangspunt. Het IKV werd het strijdtoneel van haar geloof, Eva’s lied haar persoonlijke lijflied.

Dica was zeer muzikaal. In onze kerk vond ze lange tijd een prominente plek in de cantorij. Vanzelfsprekend was haar cantorij present bij afscheidsdienst op 22 november. Daar zongen wij en luisterden wij naar Dica’s favoriete liederen. Met het lezen van Jezus’ woorden uit Matteüs 24 deden wij recht aan alles wat Dica voor mensen heeft betekend: “ Ik verzeker je (zegt Jezus) alles wat je gedaan hebt voor één van de geringsten van mijn broeders of zusters, dat heb je voor Mij gedaan.”

Ds Rob

X