In memoriam mevrouw Jacqueline Hendrina Moraal-Ramaker

Overleden mevrouw Jacqueline Hendrina Moraal-Ramaker

Geboren op 8 januari 1956 in Rotterdam
Overleden op 3 januari 2024 in Leusden

De foto op de rouwbrief maakt meteen al duidelijk dat de grote passie van Jacqueline Moraal helemaal ligt bij het kamperen. Vele jaren is zij er dan ook op uitgetrokken samen met haar man Gerard en ook na Gerard’s overlijden heeft zij deze passie voortgezet. Zij beleefde er een gevoel van vrijheid en avontuur in. Het zat Jacqueline zogezegd in de genen.

Geboren in Rotterdam op 8 januari 1956 en opgegroeid als schipperskind. Het was leven met onzekerheden. Nooit weten of er voldoende vrachtaanbod was, nooit weten waar je de volgende dag naar toe zou varen, altijd afhankelijk van wisselende weersomstandigheden. Al jong ontmoette Jacqueline Gerard, een politieman. Samen kregen ze twee kinderen, Jeroen en Frank. Een ander bestaan, maar het kamperen bleef.

Soms werd de levenszee woest en wild. Zeker toen zij en de kinderen kort na Gerards pensioen plotsteling van hem afscheid moesten nemen. “Het is wat het is”, zei Jacqueline dan. Ze heeft haar hoofd boven het water weten te houden en pakte het leven weer op. Kinderen, kleinkinderen en vrienden kregen volop de aandacht.
Toen werd Jacqueline ziek. Een ziekte waarvan snel duidelijk werd dat deze haar fataal zou worden. Tijd van incasseren en terugkijken brak aan. Voor Jacqueline was duidelijk, ze had een fantastisch leven achter de rug. Ze was graag nog een poosje gebleven, maar…. “Het is wat het is”.

Op 3 januari is zij naar ‘de overkant gevaren’. Natuurlijk moesten we bij het afscheid van Jacqueline op 9 januari een water-vaarverhaal lezen, Matteüs 14. In de storm lopen Jezus én Petrus over het water, zoals wij dikwijls Jacqueline bij wijze van spreken hebben zien lopen over de woeste golven.

Er was twijfel én er was geloof. Geloof dat zij samen met Gerard op een bankje in de hemel mag zitten.

Ds Rob

X