In memoriam mevrouw Johanna (Anneke) Ham – Kerkhoven

Overleden mevrouw Johanna (Anneke) Ham – Kerkhoven

Geboren     21 juli 1940     in Amsterdam
Overleden    7 april 2022  in Leusden

Op 7 april kwam er een einde aan de levensweg van Johanna Ham-Kerkhoven. Ze werd 81 jaar. Jarenlang woonde ze met haar man Nico aan de Houtvester 12. In januari 2008 overleed hij aan de gevolgen van asbest waarmee hij in aanraking kwam bij zijn werk.
Anneke was een echte Amsterdamse. Het laatste woord dat ze in haar mond nam bij mijn laatste bezoek aan haar was – hoe kan het ook anders ?- ‘Amsterdam’. Van tijd tot tijd stapte ze in de trein om de door haar zo geliefde stad te gaan bezoeken. Ze ging dan naar de Middagpauzedienst en als het even kon naar de door haar zo geliefde ds. Pieter van Hoof, die een mooi boek schreef over Prof. dr. A.A. van Ruler. Als ik bij haar was praatten we over het boek en de schrijver.

Anneke was een gezellige vrouw, die probeerde zoveel mogelijk van het leven te maken. Dat viel haar niet altijd mee. Ze had last van somberheid en depressie, vooral na de dood van Nico.
Wat mij opviel was dat Anneke zoveel lieve mensen om haar heen had. De Houtvester en omgeving omringden haar met liefde en zorg.

Met regelmaat kwam Anneke langs toen ik met emeritaat was. En dan praatten we over het leven: over haar leven. Het viel haar zwaar en op een gegeven moment hoefde het niet meer voor haar. De Asschatterweg, waar ze naar toe verhuisde, bracht niet wat ze zocht. Ze ging zoals Psalm 23 zegt door een dal van diepe duisternis. Ook al ervoer ze misschien zelden de nabijheid van de Herder (een grote H). Hij is hoe dan ook met haar meegegaan. Zij heeft nu rust en vrede.

Tijdens de dienst in de Torenzaal van Rusthof lieten Michiel, Ingmar en Liesbeth beelden van vroeger zien. Anneke en Nico en de kinderen waren toen nog jong. Dat die beelden met hen mogen meegaan en helpen op hun weg.

ds. Gerard van Belzen

X