In memoriam mevrouw Maria Jantina Bril-Riedijk -Riet-

Overleden mevrouw Maria Jantina (Riet) Bril – Riedijk

Geboren    op   7 november 1930 in Vlaardingen
Overleden op 18 januari 2024 in Amersfoort

Riet Bril, werd in Vlaardingen geboren als Maria Jantina Riedijk op 7 november 1930. Het waren armoedige jaren net voor de tweede wereldoorlog. Op initiatief van de kerken konden kinderen uit het westen tijdens de oorlog ‘aansterken’ bij pleeggezinnen in Overijssel. Zo kwam Riet terecht in Schuinesloot bij het gezin van Roelof Bril, de oom van Henk Bril met wie Riet later trouwde. Na een lange verkeringstijd trouwden Riet en Henk in 1954. Samen kregen ze drie kinderen, Herman, Ineke en Marja. Later kwamen er twee schoonzoons en schoondochter en zes kleinkinderen bij.

Riet deed het huishouden met een ijzeren discipline en legendarisch strakke schema’s waar ze nooit van afweek. Altijd op maandag deed ze de was van 8 personen (haar eigen gezin, ouders en opoe), ze stond om 5 uur op; in de middag hing het huis vol met drogende was en dan moest er nog gestreken worden.

De lat lag bij haar hoog; ze had een stellige mening over diverse zaken, politiek en mensen. Ze hield van TV-kijken Peyton Place, Coronation street, Roots. Ze las de krant op een vaste tijd en plek. Ze hield van het verzorgen van dieren, waaronder duiven en kanaries. Af en toe ontsnapte er weleens een vogel en dat vond ze verschrikkelijk!

In 1989 verhuisden het gezin naar een bungalow in Amersfoort. Dit waren misschien wel de mooiste jaren. Toen de kinderen de deur uit waren vonden Riet en Henk uiteindelijk een mooie plek in Leusden. Veelvuldige bezochten zij de kerkdiensten in de Dorpskerk en deden zij mee aan de activiteiten voor de senioren.

Riet was een hard werken vrouw. Een ster in het huishouden. Zij stond altijd klaar voor iedereen. Na het overlijden van haar man, verloor zij langzaam het contact met de werkelijkheid en vond zij een mooie plek en uitstekende verzorging in Nijenstede.

Het geloof en de kerk hadden in haar leven een vaste plek. Zij heeft zich altijd vast kunnen houden aan de trouwtekst uit Spreuken 6 “Ken Hem in al uw wegen, dan zal Hij uw paden recht maken”. In de eredienst waarin wij afscheid van Riet namen, combineerden wij deze woorden met Psalm 139. Op 26 januari werd Riet naar haar laatste rustplek gebracht en herenigd met haar man Henk.

Ds Rob

X