In memoriam de heer Willem Tijmen Brethouwer

Overleden de heer Willem Tijmen Brethouwer

Geboren     op 27 februari 1957
Overleden  op   7 februari 2021

“Waar niets is, kan alles zijn”, dit was een veel geciteerde uitspraak van Willem Brethouwer in de kerkdienst waarin wij afscheid van hem namen. Met ongekende Geestdrift is Willem een ondernemer geweest, een marktonderzoeker, maar vooral is hij iemand geweest die mensen wist te motiveren en te inspireren naar nieuwe wegen en oplossingen te zoeken. Willem was ervan doordrongen dat ondernemen niet alleen met geld verdienen te maken heeft, maar dat zijn bedrijf ook een belangrijke maatschappelijke verantwoordelijkheid heeft.

Als mens en ondernemer kon Willem heel ver ‘voor-uit-kijken’. Met deze visionaire blik zag hij kansen en mogelijkheden die voor anderen volkomen aan het zicht onttrokken waren.

Toen Willem ruim vier jaar geleden ziek werd, wist hij alle krachten in zich te mobiliseren om ook in deze periode uit het niets nieuwe kansen te scheppen. Zo heeft hij geweldig veel betekend voor het onderzoek naar nieuwe behandelmogelijkheden van alvleesklierkanker en voor de Maag Lever Darm Stichting.

Willem heeft altijd keihard gewerkt, hij was óók echtgenoot van Wil, vader van Mariëtte en Tijmen en later een betrokken schoonvader en trotse opa van kleinkinderen. Hij dacht mee met Wil die op de vele maatschappelijke fronten actief was, motiveerde haar verschillende opleidingen te volgen, gaf haar ruimte. Willem nam Mariëtte mee op zakenreis naar New York. Het inspireerde Mariëtte in haar latere carrière. Met raad en daad stond Willem naast Tijmen, die eveneens succesvol ondernemer werd.

Maandag 15 februari namen we afscheid van Willem met indrukwekkende, unieke en vooral liefdevolle toespraken van jeugd- en boezemvrienden, van een collega-ondernemer en van Wil, Mariëtte en Tijmen. Samen lazen we uit de Bijbel, de woorden van de Prediker en de gelijkenis van de Zaaier. Willem herkende zichzelf in deze gelijkenis. Hij heeft enorm veel en intensief gezaaid. Lang niet alles is opgekomen. Wat er wel opkwam was grandioos. Velen hebben daarvan moge profiteren.

Willem was er vast van overtuigd dat er in het niets van de dood, alles kan zijn. “Wat bij ons uit de tijd is, brengt God weer terug”, zei de Prediker. Nu is het aan de Here God om Willem de Laatste Eer te geven door hem te zeggen: “Goed gedaan!”

Ds Rob

X